preskoči na sadržaj

Prva ekonomska škola Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

Treća mobilnost učenika u Republici Litvi u sklopu Erasmus+ projekta „Do It Yourself“

Autor: Zoran Babić, 20. 10. 2016.

U razdoblju od 7. do 11. listopada 2016. godine održana je treća mobilnost učenika u Republici Litvi. Predstavnice Prve ekonomske škole Zagreb te sudionice Erasmus+ projekta „Do It Yourself" bile su učenice: Paula Mizerak, Karmen Biočić, Iva Primorac, Jelena Paladinić i Silvija Kralj. Voditelji hrvatskog tima bili su profesori Igor Čizmadija, Velimir Fleischer i Zoran Babić. Partneri i domaćini iz litvanskog grada Rokiškisa pripremili su bogat program. Unatoč mnogobrojnim obvezama, učenice Prve ekonomske škole Zagreb, našle su dovoljno vremena i za druženje sa svojim domaćinima iz škole Rokiskis Juozas Tumas-Vaizgantas gymnasium.

Prvoga dana projektne mobilnosti organizirano je svečano otvaranje Projektnog tjedna. Nazočne partnere i timove pozdravio je ravnatelj škole te gradonačelnik Rokiškisa. U nastavku programa uslijedio je kulturno-umjetnički program. Domaćini su izveli svoje tradicionalne pjesme i plesove te prikazali bogato litvansko naslijeđe. Nakon razgledavanja škole i kratkog osvježenja u DIY učionici, projektni timovi prikazali su prezentacije koje su pripremili za ovu mobilnost. Poslije ručka uslijedila je šetnja i razgledavanje grada Rokiškisa te posjet Regionalnom muzeju u Rokiškisu. Posjet Muzeju uključivao je razgledavanje stalnog postava te uvid u tradicionalnu proizvodnju sira po kojima je prepoznatljiv taj kraj. Projektni timovi mogli su kušati i različite vrste sira.
Drugoga dana mobilnosti učenici i nastavnici posjetili su okrug Utenu i mjesto Leliūnai. Razgledali su privatni muzej lončarstva te su sudjelovali u radionici lončastva tijekom koje su imali priliku izraditi vlastitu lončanicu od gline. Nakon radionice uputili su se u mjesto Anykščiai gdje su posjetili Muzej anđela te Regionalni park u kojem su mogli hodati iznad krošnji. Zadnja aktivnost drugoga dana bila je posjet Muzeju konja i tradicionalno pripremanje kruha u Litvanskoj kući.
Trećega dana mobilnosti nastavnik i voditelj Projekta naše Škole prof. Igor Čizmadija održao je jednosatno predavanje o mogućnostima pokretanja vlastitog posla s posebnim osvrtom na obiteljski posao. Potom su se učenici i nastavnici podijelili u tri skupine prema zemlji iz koje dolaze te je svaka skupina sudjelovala u jednoj od tri organizirane radionice. Učenici naše Škole prvo su sudjelovali u radionici pletenja slame, zatim u radionici pletenja košara od recikliranog materijala, a posljednja u nizu radionica bila je radionica rezanja papira. Nakon ručka, zadnja aktivnost trećega dana bila je posjet tvornici sira u Rokiškisu u kojoj su učenici i nastavnici imali priliku pogledati cjelokupan proces proizvodnje sira. Učenici su u večernjim satima sudjelovali u igrama koje su za njih organizirali učenici domaćini.
Četvrtoga dana projektne mobilnosti organiziran je cjelodnevni izlet u glavni grad Vilnius. Na dugom i pomalo iscrpljujućem putovanju učenici i nastavnici posjetili su dvorac smješten na otoku u mjestu Trakai. Zatim su nastavili svoje putovanje prema Vilniusu. Nakon kratkog razgledavanja centra Vilniusa učenici su sa svojim domaćinima sudjelovali u igri lov za blagom tijekom kojeg su imali prilike upoznati skrivene dijelove Vilniusa.
Petog dana mobilnosti održan je sastanak voditelja Projekta. Na sastanku su se analizirale i prezentirale dosadašnje aktivnosti te su dogovoreni budući planovi i akcije. Posljednja mobilnost održat će se u Italiji tijekom ožujka 2017. godine. U nastavku programa održana je evaluacija projektne mobilnosti u Republici Litvi te svečana podjela certifikata o sudjelovanju na Projektu. Treća mobilnost završena je zajedničkom večerom i tradicionalnim plesom. Organizatori večere bili su roditelji koji su pripremili litvanske specijalitete. Nakon službenog programa i oproštaja uslijedilo je pakiranje i priremanje za povratak kućama.
Više informacija o Projektu možete pronaći na web-stranici.
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Prva ekonomska škola Zagreb / Medulićeva 33, HR-10000 Zagreb / ss-prva-ekonomska-zg.skole.hr / ured@ss-prva-ekonomska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju