preskoči na sadržaj

Prva ekonomska škola Zagreb

Profil Škole

Na sadašnju adresu Prva ekonomska škola, koja se tada zvala Ekonomska škola "Boris Kidrič", preseljena je 1967 godine te je uz školu za omladinu otvorena i večernja škola, tj. škola za odrasle. Prva ekonomska škola je najstarija trgovačka škola u Hrvatskoj.Škola neprekidno radi od 1883 g. do danas.

 
Škola se nalazi na području  Područnog ureda Centar, u blizini Hrvatskog narodnog kazališta, Kazališta Gavella, Muzeja Mimara, Pravnog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, te mnogih drugih kulturnih i javnih ustanova.

Misija škole:

 

Svim učenicima omogućiti da, u pozitivnom školskom ozračju, stječu znanja i iskustva potrebna za uključivanje na tržište rada, ali i za nastavak školovanja:

                                              

  1. usvajanje temeljnih pojmova iz ekonomije,a čime stječu  znanja potrebna za poduzetnički pothvat
  2. kvalitetnim i postupnim stjecanjem znanja razviti kreativnost i slobodu mladog poduzetnika - managera
  3. osposobljavanje učenika za kompletno vođenje biznisa, za inovativni rad u svrhu unaprjeđenja slobodnog i tržišnog gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

 

Vizija škole:

Kvalitetnom školom pripremiti mladog čovjeka za profesionalne i životne izazove.

Ciljevi poučavanja omogućuju nastavniku da:

… odabirom odgovarajućih metoda poučavanja potiču samostalnost i kreativnost učenika,

… lakše evaluira ishode učenja te

… potakne učenike na ulaganje napora za postizanje ciljeva.

 

U redovnoj nastavi obrazuje se 991 učenik u 40 razrednih odjela (svako godište po 10 razrednih odjela).
Škola posjeduje zgradu u Medulićevoj 33, površine 4500 m2.
 
U školskoj godini 2017./2018. za upis u prvi razred prijavilo se preko 1000  učenika na 260 mjesta. Posljedni primljeni učenik ostvario je 60,45 bodova. 
Škola raspolaže s 20 učionica,  sa dvije specijalizirane učionice za izvođenje nastave poslovnih komunikacija s po 15 računala, dvije informatičke učionice koje su opremljene s 28 računala za učenike i po 2 računala za nastavnike, s dva ureda za potrebe vježbovničkih  tvrtki opremljenih sa svom potrebnom uredskom opremom te kabinet za izvođenje nastave Bankarstva i financija. Škola također ima biblioteku opremljenu s oko 12.000 knjiga, te ndvoranu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. 
 
U suterenu se nalazi uređen prostor sa stolovima za stolni tenis
Na prvom katu nalazi se svečana dvorana za priredbe i akademije. 
U prizemlju se nalazi zbornica, namijenjena potrebama dvije smjene.
U suterenu su uređena dva zdravljaka za prehranu učenika.

Uspješnu suradnju razvili smo s Ekonomskom školom iz Ptuja, Republika Slovenija,  i Ekonomskom školom iz Sarajeva. Učenici iz  triju partner škola sudjeluju već nekoliko godina u zajedničkim projektima u organizaciji ACES-a (Academy of Central European schools).

 

Ove školske godine, u okviru programa Erasmus+, provodimo projekt pod nazivom DO IT YOURSELF, a kojemu je osnovna ideja naučiti učenike izrađivati tradicijske proizvode obrtnika zemalja uključenih u Projekt čime bi se trebala povećati njihova samozapošljivost. U Projektu, osim Prve ekonomske škole, Zagreb sudjeluju učenici i nastavnici iz još tri europske  škole: Rokiskio Juozo Tumo-Vaizganto gimnazija, Rokiskis, Litva; Agrupamento de Escolas de Santa Maria dos Olivais, Lisabon, Portugal i IIS Francesco Orioli, Viterbo, Italija. Osim što će se program realizirati u Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu, program će se realizirati i u partner školama iz Litve, Portugala i Italije. Za provedbu projekta osigurana su financijska sredstva u ukupnom iznosu od 20.485 eura (do sada je Školi isplaćeno 80% od navedenog iznosa, ostatak po završetku projekta);

 

Već drugu godinu sudjelujemo, također u okviru programa Erasmus+, zajedno s još pet ekonomskih škola u Republici Hrvatskoj, u projektu koji provodi BHV Education. Cilj je spomenutog projekta razvoj i jačanje poduzetničkih kompetencija kroz vođenje vlastite tvrtke. U okviru projekta  osam učenika boravilo je  u srpnju 2015. godine četiri tjedna u Velikoj Britaniji. Obzirom da Projekt traje još ovu školsku godinu, na isto putovanje odlazi još sedam učenika.

 

My virtual pen friend across Europe  (moj virtualni pen prijatelj u cijeloj Europi) je  međunarodni projekta preko e-twining platforme (nositelj programa je škola iz Turske te 10 partnera iz Italije, Španjolske, Poljske, Njemačke i Hrvatske). Program se realizira u  periodu od prosinca 2016. do ožujka 2017.  preko međunarodne platforme twinspace-a. 

Projekt Euronet  50/50 Max u suradnji s Gradom Zagrebom. Projekt se odnosi na utvrđivanje rezultata uštede toplinske i električne energije u Školi te je Grad Zagreb Školi donirao novčana sredstva u iznosu od 29.250,08 kn za jednu godinu sudjelovanja u Projektu te 25.732,02 kn za drugu godinu. Spomenuta sredstva škola je  utrošila za poboljšanje  uvjeta rada te podizanje standarda škole u edukativne svrhe i rad s učenicima.

 

Osim navedenih projekata škola sudjeluje u cijelom nizu manjih  projekata kao npr.

  • Projekt građanin
  • Volontiram, učim, širim dobru priču
  • Projekt „Zdravo!“
  • Pametni volonteri – mala škola pametnog učenja
  • Croatica za djelcu i mlade: promicanje hrvatskog jezika i hrvatske  pisane baštine
  • Ljubav ne boli – nasilje boli!
  • Očuvanje ekosustava Plitvičkih jezera i ekonomska održivost
Pored redovne nastave, škola organizira i provodi program srednjoškolskog obrazovanja odraslih. Programi srednjoškolskog obrazovanja odraslih obuhvaćaju program za stjecanje srednje stručne spreme i program prekvalifikacije.
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
 > O školi  > Profil škole
CMS za škole logo
Prva ekonomska škola Zagreb / Medulićeva 33, HR-10000 Zagreb / ss-prva-ekonomska-zg.skole.hr / ured@ss-prva-ekonomska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju